söndag 1 augusti 2010

Jordgubbsmarängpaj med lime




Det här är min absoluta favoritpaj att baka på sommaren! Jordgubbar, lime och söt maräng - det kan inte gå fel. Det enda felet med denna paj är att den tar slut alldeles för fort. Men det är ett problem jag kan leva med...Angående jordgubbarna förresten, så är det bäst att använda färska jordgubbar eftersom att de inte vätskar sig lika mycket som frysta. Men vill man prompt använda frysta gubbar så får man tillsätta lite mer potatismjöl, annars blir det soppa istället för paj.

Pajskal:
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
1 msk vatten

Fyllning:

1/2 liter jordgubbar
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl

Maräng:

3 äggvitor
1 dl socker
skal av en lime

Blanda samman alla ingredienser till en deg och tryck ut i en pajform. Nagga botten på pajen med en gaffel. Förgrädda pajskalet på 200 grader i ca 15 minuter, tills pajen fått lite färg. Förbered fyllningen under tiden. Skiva jordgubbarna och lägg i en bunke. Tillsätt socker och potatismjöl och blanda försiktigt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret lite i taget. Vänd sedan försiktigt ned det rivna limeskalet. Fyll pajskalet med jordgubbarna och bred på marängen. Grädda i 225 grader i ca 5-8 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar