måndag 31 maj 2010

Kvällens skapelse





Ikväll kände jag inte för att stå vid spisen så istället satt jag mig vid mitt pysselbord och knåpade ihop ett födelsedagskort. Det var ett tag sen jag scrappade sist, men nu har jag flera projekt på gång, så troligtvis lär det bli mycket mer pyssel framöver. Tiden bara rusar iväg när man sitter och skapar, men kul är det definitivt! Det är alltid bra att ha några födelsedagskort på lut, man vet aldrig när man glömmer bort någons födelsedag och då är det ju perfekt om man har några kort hemma som man kan ge bort i panik-present. Just det här kortet tror jag bestämt att min mormor ska få. Vi får hoppas att hon blir glad!

Jag har även påbörjat ett annat kort ikväll som jag ska ge till min kusin när han tar studenten nästa vecka. Jösses, studenten! Vad stor han har blivit. När hände det?? Och hur gammal är jag egentligen...?

En hel massa bakning på gång!

Det lär bli en hel del kakor och tårtor för mig framöver. Förhoppningsvis behöver jag inte äta upp allt själv...Min pappa fyller år nästa vecka och han har önskat sig ett riktigt gofika och det kan jag inte direkt påstå att jag har något emot. Det svåraste är att komma på vad man ska baka, sen är ju själva bakningen bara en ren njutning! Det enda jag är säker på är att jag ska baka en Schwarzwaldtårta och macarons, resten får jag försöka fundera ut eftersom. Det är möjligt att det blir någon form av cupcakes också, om jag känner mig rätt. Hellre för mycket fika än för lite, eller hur?!


En del av det jag bakat till min bror när han fyllde år.

söndag 30 maj 2010

Cupcakes till mor


Idag är det ju morsdag och därför bjöd jag min söta mor på några riktigt stora och mastiga cupcakes som jag hade bakat. Det blev polkacupcakes med choklabitar i och de toppades med riktigt tjock och len chokladfrosting. Eftersom kakorna var till mamma så var jag tvungen att strö över lite rosafärgat socker också. Det gick hem, vill jag lova!

tisdag 25 maj 2010

Överbliven vaniljsås



Jag tänkte att jag skulle tipsa om vad jag brukar göra med eventuell överbliven vaniljsås. Inte för att det brukar bli så mycket över, men nån gång har det ju hänt. Jag brukar frysa in vaniljsåsen i en burk och vips så har man en kalasgod hemmagjord parfait! Antingen kan man äta den som den är eller servera med färska bär eller vad man nu tycker passar.

måndag 24 maj 2010

Middagstips



Igår blev det spagettigratäng till middag. Den har blivit något av en klassiker här hemma. Det blir en ganska stor laddning så det brukar räcka i flera dagar, i alla fall om man är två.

Spagettigratäng:

500 g tagliatelle (1 paket)
1 grillad kyckling
1 paprika
4 tomater
2 dl riven ost

Sås:
3 msk smör
1 tsk curry
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
1-2 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk paprikapulver
salt
peppar

Koka pastan och häll i en ugnssäker form. Skär kycklingen, tomater och paprika i bitar och strö över pastan. Smält smöret och låt curryn brynas med. Tillsätt vetemjöl och vispa så det inte blir klumpar. Rör sedan i resten av ingredienserna och låt sjuda i 5 minuter. Ringla såsen över pastan och strö över lite ost. Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter.

söndag 23 maj 2010

Paj med vaniljsås


Idag var jag på middag hos mina rara föräldrar och då fick jag för mig att överraska med en bärpaj. Jag svängde ihop en smulpaj och skojade till det lite genom att blanda ned havregryn och kokos i degen och så fyllde jag pajen med blåbär, hallon och björnbär. Mycket smaskigt. Men man kan ju inte äta en paj utan vaniljsås så därför fixade jag en snabbgjord och fantastiskt god sådan.

Rårörd vaniljsås:
3 äggulor
1/2 vaniljstång
1/2 dl socker
3 dl grädde

Skrapa ur fröna från vaniljstången och vispa ihop med gulorna och sockret.
Vispa grädden fluffigt och vänd ned i äggsmeten.
Enkelt men ack så gott!

fredag 21 maj 2010

Recept på macarons

1.
2.
3.
4.

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet jag använde när jag bakade mina goda macarons. Det tar en stund att baka kakorna, men det är helt klart värt det!

Mandelmaräng
4 st ekologiska äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg

1. Skålla mandeln genom att låta den koka i ca 1 minut, häll av vattnet och ta bort skalet. Mal sedan mandeln i en mandelkvarn.

2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills man kan vända bunken upp och ned utan att marängen faller ur.

3. Rör försiktigt i den malda mandeln och florsockret.

4. Använd en sprits och spritsa ut små klickar (stora som femkronor) på en plåt och låt kakorna vila minst 30 minuter innan de gräddas.

5. Grädda i 150 grader i ca 12 minuter.

6. Smörkrämen är enkel att göra. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker krämigt och tillsätt äggulan. Färga med karamellfärg.

7. Bred lite smörkräm på hälften av alla kakorna och lägg resten av kakorna som lock.

Macarons


Häromdagen testade jag att för första gången baka macarons - en sorts mandelmaräng fylld med smörkräm. De blev väldigt goda även om de utseendemässigt kunde varit snyggare, men för att vara första gången måste jag säga att det gick över förväntan. De är lite krångliga att göra men jag gillar när det inte bara är att röra ihop och grädda. Det blir lite mer utmanande.

tisdag 18 maj 2010

En fin present


Min söta mor har köpt mig ett förkläde med små cupcakes på - helt klockrent! Det kunde inte ha varit mer passande. Nu slipper jag äntligen spilla på mina kläder, vilket jag gör minst sju gånger varje gång jag bakar eller lagar mat, det är helt enkelt oundvikligt. Men förklädet var ju så fint, så jag vill ju inte spilla på det heller. Hmmm, hur ska jag nu göra? Jag får helt enkelt försöka skärpa mig och sluta vifta omkring med slevar och vispar, så kanske jag slipper fläckiga förkläden och skåpluckor. Dagens i-landsproblem, minst sagt.

Pasta Basta



När det är så varmt och härligt som det har varit de senaste dagarna känner man sig inte direkt sugen på att ställa sig vid spisen och dra igång ett långkok, så därför är den här snabba pastasalladen perfekt.

Jag brukar koka pasta och blanda med fetaost, coctailtomater, rödlök, tonfisk och oliver. Snabbt och gott! Man behöver inte krångla till det för att bli mätt...

söndag 16 maj 2010

Havrekakor



Några kakor som alltid brukar gå hem hos fikagästerna är dessa havrekakor med choklad. Dessa kakor brukar gå åt i en rasande fart och då är det tur att de är så enkla att göra att man snabbt kan baka fler om det skulle krävas.

Havrekakor med choklad:

200g smält smör
2 1/2 dl socker
6 dl havregryn
2 msk mjöl
3 msk ljus sirap
2 msk grädde
150 g choklad

Blanda allt utom chokladen och bred ut på en bakplåtspapperklädd långpanna.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.
Låt svalna och skär i bitar.
Smält chokladen och doppa kakorna.

Citronfyllning



Här är en bild på en citroncupcake jag har bakat. Den är fylld med citroncreme och toppad med creamcheese frosting och mjölkchoklad. Inte dumt alls, om jag får säga det själv...Anyway, jag tänkte berätta hur man ska gå tillväga för att svänga ihop den goda citronfyllningen, som inte bara passar till cupcakes utan även fungerar utmärkt till tårtor.

Citronfyllning:

1.8 dl socker
2 msk majsstärkelse
1/8 tsk salt
1.8 dl kallt vatten
2 äggulor (lättvispade)
1 tsk citronskal
Juice från 1 citron
1 msk smör

Blanda socker, majsstärkelse och salt i en kastrull.
Tillsätt vatten eftersom och vispa tills allt är välblandat.
Vispa ned äggulorna, citronskal + juice.
Koka på medelvärme, rör hela tiden tills det börjar tjockna och bubbla.
Låt koka 1 minut och ta kastrullen från plattan.
Rör ned smöret och låt svalna till rumstemperatur.

fredag 14 maj 2010

Fluff

Något som jag ofta använder när jag bakar tårtor och cupcakes är fluff. Det är inte alls svårt att göra och dessutom är det fantastiskt gott! Man häller 3 dl grädde i en kastrull tillsammans med 180 gram choklad eller annat godis (som går att smälta) och låter det sjuda på svag värme tills allt har smält. Det är superviktigt att inte låta grädden koka! Ställ sedan gräddblandningen i kylen och låt stelna i minst fem timmar, gärna över natten. Sen är det bara att ta fram elvispen och vispa upp ett fluff. Inte svårare än så. Jag har testat alltifrån bilar till dumle.



Några chokladcupcakes med bilfluff och sugarpaste. Choklad och bilar är verkligen en smakkombination jag kan rekommendera!

torsdag 13 maj 2010

Key Lime Pie


Före

Efter...

Pajen blev en succé och som ni ser blev det inte mycket kvar till mig. Men det är bara roligt när det man bakar blir uppskattat (och uppätet). Hur som helst, ett recept vore väl på sin plats, kan man tycka.

Key Lime Pie:


Botten
200 g digestivekex (krossade)
100 g smält smör

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor
Skal och saft från 5 limefrukter
Några droppar grön karamellfärg

Blanda de krossade kexen med smöret och fyll en pajform.
Grädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och låt stå och dra i ca 30 minuter.
Sila blandningen för att bli av med skalet.
Droppa i några droppar karamellfärg för att förstärka den gröna limefärgen.
Häll fyllningen i formen och grädda i ca 20 minuter.
Låt svalna och garnera gärna med några limeskivor.
Servera med grädde.
Ät och trivs!

Paj

Jag ska snart få lite främmande och därför var jag tvungen att ställa mig vid spisen och svänga ihop något ätbart att bjuda på. När man kommer på besök till mig så bjuds det alltid på något hembakat. Dels för att det är mycket godare och dels för att jag ju som sagt gärna tar varje tillfälle i akt att baka en kaka eller tolv...I alla fall, jag kände mig sugen på något syrligt men ändå sött och därför blev det en Key Lime Pie. Jag ska strax ta ut den ur ugnen så jag återkommer senare med resultat och recept.

tisdag 11 maj 2010

Chocolate chip cookies



Idag har jag gräddat en plåt med chocolate chip cookies. Jag brukar göra en dubbelsats av smeten och rulla in i bakplåtspapper och stoppa i frysen, sen kan man bara ta fram och skära upp några bitar och grädda om man blir fikasugen eller får besök. Perfekt!
Jag har testat många recept på just chocolate chip cookies och jag har hittat det, enligt mig, bästa receptet i boken A piece of cake av Leila Lindholm.

Chocolate chip cookies:

120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ekologiskt ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
100 g choklad av valfri smak
1 st lime, skalet

Vispa smör och råsocker krämigt och rör ned ägget.
Vänd ned mjöl, havregryn, bakpulver och salt.
Hacka chokladen i grova bitar och riv limeskalet, blanda i degen.
Rulla in degen i bakplåtspapper och låt vila i frysen i ca 30 min.
Skär ca 1 cm tjocka skivor av degen och grädda i 180 grader i ca 10 min.

måndag 10 maj 2010

Polka Cupcakes


Den nya Marabouchokladen med polkabitar i är alldeles fantastiskt god och jag tänkte att man borde kunna använda den för att baka smaskiga polka cupcakes. Så det är precis vad jag gjorde idag. Inget märkvärdigt men väldigt gott! Jag gjorde vanliga chokladcupcakes och blandade ned lite hackad polkachoklad i smeten och sen garnerade jag kakorna med en polkaglasyr. Det är alltid kul att testa sig fram och hitta på nya ingredienser och nya smaker.

Cupcakes till Isak


Några av alla cupcakes som bakades till dopet.


Här är en bild på två av testkakorna som provsmakades av några erfarna fikare. Kakorna fick med bravur godkänt!


I februari fick jag den stora äran att baka 50 cupcakes till ett dop för mitt söta kusinbarn. Det enda kravet jag fick var att det skulle vara chokladcupcakes, resten fick jag bestämma själv. Efter att ha testat några olika smakkombinationer bestämde jag mig slutligen för att fylla chokladcupcakesen med hallonmousse och täcka kakorna med tobleronefluff och sugarpaste. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet på hallonmoussen som verkligen är en höjdare i både cupcakes och tårtor. Dessutom är den inte så krånglig att svänga ihop, vilken inte direkt gör saken sämre...

Hallonmousse:
200 g frysta hallon
knappt 1 dl florsocker
100 g philadelphiaost
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Lägg hallonen i en kastrull och låt koka under ca 2 minuter. Pressa hallonen genom en sil så att bara saften blir kvar. Låt svalna. Blanda hälften av saften med philadelphian.
Lägg gelatinet i blöt i några minuter och smält dem sedan med resten av hallonsaften. Låt svalna och blanda ned i färskosten. (Jag brukar alltid sila gelatinet för att bli av med ev. klumpar)
Vispa grädden och vänd ned i philadelphiablandningen. Låt stå en stund så att smakerna hinner sätta sig.

söndag 9 maj 2010

Två såser

Jag fortsätter på grilltemat och lägger upp recept på två såser som passar till det mesta i köttväg. En vitlöksaioli och en enkel grillsås baserad på creme fraiche.

Vitlöksaioli:

1 ägg
1/2 tsk vinäger
ca 1 dl matolja
torkad basilika
3 vitlöksklyftor
1 nypa salt

Vispa ägget och vinägern med en mixerstav, droppa försiktigt i oljan och fortsätt att vispa. När såsen börjat tjockna blandas resten av ingredienserna i. Klart!

Grillsås:

1 burk creme fraiche
2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
några droppar tabasco
2-3 tsk torkad basilika

Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Whiskymarinad

Nu när våren är här och grillarna börjar göra rätt för sig igen så tänkte jag dela med mig av ett recept på en supergod whiskymarinad som jag brukar använda rätt så ofta under grillsäsongen. Just whiskyn ger köttet en väldigt spännande smak, men utan att ta över för mycket.

2 msk soya
1 msk ljus sirap
1 msk vinäger
1 tsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk ketchup
1/2-1 tsk sambal oelek
1,5 dl olivolja
4 msk bourbon whisky

Blanda alla ingredienser och lägg ned köttet. Låt marinera i minst två timmar.

lördag 8 maj 2010

Kokoscupcakes




Förra veckan såg jag ett avsnitt av Leila Bakar och blev otroligt sugen på att testa Bountycupcakesen som hon bakade. Här ovan ser ni resultatet. Jag kan verkligen rekommendera detta recept! Cupcakesen gick åt direkt och två av provsmakarna sa att det var de godaste cupcakesen de någonsin ätit. Bara en sån sak! Klicka här för att komma direkt till receptet. Leila Bakar är det bästa programmet för sådana som mig, som älskar att baka. Man får alltid en massa inspiration och blir verkligen sugen på att slita fram förklädet och ställa sig i köket. Det finns ju, mig veterligen, inget annat renodlat bakprogram på tv, så det är riktigt kul att bakningen får hamna i fokus i en egen programserie.

Nu är jag färdig med lovordningen för den här gången och ska genast bege mig i riktning mot sängen. Det ryktas om fint väder imorgon och det vill man ju verkligen ta vara på, så nu blir det till att luta ikull en stund så att man vaknar pigg och utvilad klockan tidigt.

fredag 7 maj 2010

Skaldjurspasta





Någonting som både är supergott och superenkelt är min skaldjurspasta som jag brukar laga när jag vill lyxa till det ibland.

Man behöver ca två burkar coctailtomater, 1-2 vitlöksklyftor, chiliflakes, vitt vin, färsk basilika, skaldjur och pasta. Dela coctailtomaterna på mitten och stek tillsammans med vitlöken i olivolja tills tomaterna har blivit sönderkokta. Tillsätt skaldjuren, själv brukar jag variera lite och idag blev det räkor och kräftstjärtar. Slå i en skvätt vitt vin och krydda med chiliflakes (efter smak), salt, peppar och färsk basilika. Koka pastan och häll av vattnet, blanda sedan ned pastan i tomatröran. Klart!

torsdag 6 maj 2010

Recept




Kakorna är nu provsmakade och de blev riktigt goda, så därför tänkte jag dela med mig av mitt recept.

Chokladcupcakes med ballerinasmak:
2 ägg
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
3 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
12 ballerinakex med kladdkakefyllning

Smält smöret och tillsätt sedan ägg, mjölk och vatten.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt de blöta ingredienserna.
Vrid av locket på 12 ballerinakex och lägg andra halvan i botten på formarna med den kladdiga sidan uppåt. Fyll formarna med smet och grädda i 180 grader i ca 20 minuter.

Marshmallowfluff:

Vispa 100 g mjukt smör med ca 1/2 burk marshmallowfluff. Enkelt och gott!

Vaniljgrädde:

3 dl vispgrädde
florsocker
vaniljsocker
krossade ballerinakex (locken som blev över)

Vispa grädden och smaksätt med florsocker och vaniljsocker efter tycke och smak. Rör slutligen ned de krossade "locken".

Ballerinacupcakes





Här kommer några bilder på mina Ballerinacupcakes. Chokladcupcakes med ballerinabotten, fyllda med marshmallowfluff, täckta med vaniljgrädde och toppade med ballerinakross. Utseendemässigt finns det inte mycket att klaga på, nu återstår det bara att smaka för att se om de blev ätbara. Jag ska bjuda på några ikväll så får vi se vad betyget blir. Om de får godkänt så lägger jag upp receptet lite senare.

Experiment

Nu ska jag strax ställa mig i köket och svänga ihop några cupcakes. Jag har inget recept, men jag har en idé. Först hade jag tänkt baka Oreo cupcakes, men eftersom Oreokakorna var slut på affären så fick jag ändra mina planer. Istället kom jag på att de nya ballerinakakorna med kladdkakefyllning kanske kunde funka som substitut. Jag återkommer med resultatet när kakorna är färdiga, så får vi se hur det gick!

onsdag 5 maj 2010

Födelsedagskort




Bakning är ju inte det enda jag ägnar mig åt och här kommer ett litet exempel på en annan hobby jag lägger ned tid på - scrapbooking. Det här är ett födelsedagskort som jag skapade i höstas till en liten kille. Jag tycker att det är fantastiskt roligt med scrapbooking, jag kan sitta i flera timmar när jag väl satt igång. Lite beroendeframkallande skulle jag nog vilja säga. Det finns ju en hel uppsjö av sidor på nätet som man kan klicka sig in på för inspiration och material. Några av mina favoriter är:
http://swescrapbook.blogspot.com/
http://www.pappersbiten.se/butik/
http://www.scrapbookingguiden.se/
http://www.magdas.se/

En annorlunda present



Idag var det återigen dags för kalas och födelsedagsbarnet förärades med, inte bara en utan två, melongubbar. Jag hade först tänkt köra på den klassiska godiskaktusen, men det kändes inte särskilt originellt så istället traskade jag iväg och köpte några meloner och en hel del godis. Sen fick fantasin göra resten. Melongubbarna uppskattades verkligen och det känns alltid lite extra kul att ge bort något man själv skapat, hur än simpelt det må vara.

Chokladbomb!



Dessa cupcakes är rätt så mastiga, men är man en chokladälskare (som jag) så kan man utan att blinka trycka i sig en eller sju på stående fot. Chokladcupcakesen är fyllda med en generös mängd chokladganache och toppade med chokladfrosting. Även dessa kakor verkar vara populära då de gick åt hejdundrande snabbt!

tisdag 4 maj 2010

Födelsedagscupcakes



När min mor fyllde år så lade hon in en beställning på våriga cupcakes, och jag är inte den som protesterar så det blev till att ställa sig vid spisen och fundera ut någonting passande. Ovan ser ni resultatet som alltså blev cupcakes fyllda med chokladganache, toppade med jordgubbsmousse och täckta med vit sugarpaste. För att få dem att se lite våriga ut så svängde jag ihop en lila kristyrsmet som jag använde för att dekorera kakorna med.
Hur smakade de då? Jo, alla kakor gick åt i en rasande fart, så jag tolkar det som att de gick hem hos fikagästerna!

Nämen, hej!

Nu har jag, sju år efter alla andra, äntligen gjort slag i saken och startat en blogg! Det ska bli spännande att se om någon annan än min mor kommer att besöka mig...Hur som helst, den här bloggen kommer till stor del att bestå av bilder på mina bakverk, recept och några tips och idéer. Mycket nöje!