tisdag 27 juli 2010

Chokladmarängrutor



Nu har jag bakat igen, men denna gång blev det inga cupcakes! Man måste ju variera sig ibland...Jag kände mig sugen på choklad idag så därför bakade jag chokladmarängrutor. Otroligt gott! Om man inte vill få världens sockerchock kan man göra rutorna ganska små när man skär upp kakan.

Receptet kommer här!

Chokladmarängrutor:

150 g mörk choklad
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 äggulor

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron och låt svalna. Rör samman smöret med den avsvalnade chokladen. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills marängen blivit blank och fluffig. Bred ut marängen jämnt över kakdegen och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.

söndag 25 juli 2010

Gräddtårta dagen till ära




Idag är det ett år sedan vi förlovade oss och det är väl en anledning så god som någon att fira? Min sambo hade önskat sig en klassisk jordgubbstårta, men dessvärre fanns inte en endaste jordgubbe att uppbringa på Ica, så det fick bli en vanlig gräddtårta istället. Som fyllning hade jag mosade jordgubbar (frysta) och en bourbon vaniljkräm. Sedan täckte jag tårtan med vaniljgrädde och dekorerade med en egentillverkad ros och några små blommor i sugarpaste.

Jag bakar alltid mina tårtbottnar själv och det är varken svårt eller tidskrävande. Här kommer mitt favoritrecept:

Tårtbotten:
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst. Vänd ned vetemjölet. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Enklare än så kan det ju knappast bli, eller?

torsdag 22 juli 2010

Chocolate raspberry cupcakes





Jag vet inte varför, men jag får ofta mina bak-ryck ganska sent på kvällen. Ikväll satte jag igång med bakningen närmare 21.30 och det tar ju sin lilla tid när man ska göra frosting och dekorera, så jag blev just klar. Dagens smak blev choklad och hallon. En riktigt härlig smakkombination - det syrliga från hallonen gifter sig perfekt med den söta chokladen! Jag bakade en vanlig chokladcupcake och lade ned ett stort hallon i varje kaka. Som topping gjorde jag en mjölkchokladmousse och sedan gjorde jag ett lock av sugarpaste och dekorerade sedan kakorna med blommor och fjärilar (också av sugarpaste). Sist men inte minst spritsade jag en bård runt kakan med en rosa kristyr.

Jag kanske borde klargöra att jag inte själv äter upp alla cupcakes jag bakar, utan jag brukar bjuda bort de allra flesta. Men inte alla. Nån belöning måste jag ju få för allt slit i köket...

tisdag 20 juli 2010

Ett skepp kommer lastat!




Med vad då? Med en supergod kycklingwok! Den här rätten brukar vi laga med jämna mellanrum eftersom den är både god och fräsch. Det är sparrisen och sockerärtorna som lyfter denna wok till nya höjder.

Wok med chilikyckling:
Olja att steka i
2 kycklingfiléer
4 schalottenlökar
1 röd chili
1 vilköksklyfta
100 g sockerärtor
1 bunt sparris

1 tsk socker
2 tsk ostronsås (går lika bra med fisksås)
2 tsk soja
2 tsk vatten

Några blad färsk basilika

Skär kycklingen i tunna bitar.
Skär sparrisen i ca tre centimeter långa bitar och lägg i en kastrull tillsammans med sockerärtorna. Låt koka ca 5 minuter. Ta kastrullen av plattan och häll av vattnet.
Skär sedan schalottenlöken och chilin i tunna strimlor.
Hetta upp wokpannan och stek lök, chili och vitlök i 30 sekunder. Lägg sedan i kycklingen och tillaga tills gyllene.
Blanda socker, ostronsås, soja och vatten och slå det över woken.
Tillsätt sockerärtor, sparris och basilika.
Servera med ris.

måndag 19 juli 2010

Fransk hallonkaka



Jag blev sugen på att baka något med hallon och hittade detta goda recept i mina gömmor. Det är en fransk hallonkaka som är fantastiskt god. Jag gjorde även en egen vaniljsås som jag serverade till kakan. Mycket smaskigt! Jag kan dock tänka mig att kakan blir ännu godare med egenplockade hallon och som tur var är det ju inte länge kvar tills det börjar bli dags att ta med sig sin lilla hink och gå ut och härja i hallonbuskarna.

Fransk hallonkaka:

2 ägg
2 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200g hallon
50 g hackad vit choklad
100 g kylskåpskallt smör

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i äggsmeten. Bred ut smeten i en form med löstagbara kanter. Strö över hallonen och den hackade chokladen. Hyvla sedan över smöret. Grädda kakan i mitten av ugnen 175 grader i ca 35 minuter. Servera med grädde eller vaniljsås.

fredag 16 juli 2010

Nu är de färdiga!


Kvällens projekt blev alltså att göra klart mina strawberry cupcakes som jag bakade igår. Jag vispade ihop en rosafärgad marängsmörkräm som jag spritsade kakorna med och sen avslutade jag det hela med att göra små jordgubbsblommor i sugarpaste som dekoration. Jag penslade på lite ätbart silverglitter på blommorna för att de skulle bli lite finare. Jag vet inte om det syns på bilden, men det blev i alla fall väldigt tjusigt.



Här kommer receptet jag använde för att göra mina cupcakes och min marängsmörkräm.

Strawberry cupcakes:

125 g rumsvarmt smör
125 g strösocker
2 ägg
125 g Extra Fint Mjöl (Kungsörnen)
2 msk mjölk
ca 2 dl skivade jordgubbar

Rör ägg och socker pösigt och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör till en slät smet. Blanda försiktigt ned de skivade jordgubbarna och fördela sedan smeten i muffinsformar. Grädda i 190 grader i ca 12-15 minuter.

Marängsmörkräm:

4 äggvitor
259 g strösocker
1 nypa salt
250 g rumsvarmt smör
2-3 tsk vaniljsocker

Rör ihop äggvitorna, sockret och saltet i en rostfri bunke och placera i ett vattenbad. Rör om ofta så att inte vitorna stelnar. När sockret har smält helt (efter ca 5-10 min) ta bunken från kastrullen och vispa smeten tills den svalnat helt. Tillsätt smör och vaniljsocker och fortsätt vispa tills smöret är helt inarbetat i marängen. Färga med några droppar valfri karamellfärg. Smörkrämen håller sig i kylskåp i upp till två veckor.

torsdag 15 juli 2010

Strawberry cupcakes


Jag kunde inte hålla mig längre, så ikväll trotsade jag den tropiska värmen i lägenheten och rörde ihop en sats strawberry cupcakes. Jag kände för att baka något somrigt och jag hade ändå en förpackning jordgubbar i kylen, så därför fick de åka ned i smeten. Passande nog hade jag även några jordgubbsmönstrade cupcakesformar. Perfekt! Jag har inte hunnit dekorera de än, men jag ska väl ha något att pyssla med imorgonkväll också?! Då hinner jag dessutom tänka ut någon riktigt god frosting också. Just nu lutar det åt att det blir en marängsmörkräm. Jag tror att det kan bli en riktigt höjdare faktiskt. Jag återkommer imorgon med recept och bilder på det slutgiltiga resultatet.

Torsdagslyx


När det är sommar får man lyxa till det lite, när helst man känner för det. Eller hur? Ikväll blev det därför filmkväll med chokladfondue som tilltugg. Lite nyttigt är det ju ändå med tanke på att vi doppade jordgubbar och ananas. Och choklad sägs ju vara nyttigt och grädde ger starka ben. Så i princip kan man säga att vi åt sjukt nyttigt och vitaminrikt...Hur som haver var det i alla fall jättegott! Det görs för lite chokladfondue här i världen, så därför tänkte jag att jag skriver ned det recept jag använder, i hopp om att öka antalet chokladfondue-fantaster.

Här kommer det komplicerade och tidskrävande receptet:
Skala, skölj och dela frukter av alla de slag. T.ex melon, jordgubbar, ananas och vindruvor. Lägg 250 g mörk choklad i en kastrull tillsammans med 2,5 dl vispgrädde och låt sjuda tills chokladen smält och det blivit en slät sås. Häll upp i en fondueskål, spetsa en frukt, doppa i chokladen, njut!

tisdag 13 juli 2010

Mjölkfri frosting

Som frosting kan man göra en smörkräm, men byta ut själva smöret mot en mjölkfri variant och smaksätta med kakao eller vaniljsocker.

Smörkräm:
75 g mjölkfritt smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Vispa smöret mjukt och fluffigt och tillsätt sedan övriga ingredienser under fortsatt vispning.

Fluffy White Frosting:

2,4 dl socker
0,8 dl vatten
1/4 tsk citronsaft
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop socker, vatten och citron och koka upp så att sockret smälter helt. Ta kastrullen från plattan. Vispa äggvitor och vaniljsockret hårt och häll sedan i sockerblandningen lite i taget under konstant vispning. Fortästt vispa tills marängen har svalnat helt. Om man vill kan man tillsätta några droppar karamellfärg.

Ett annat sätt att dekorera sina mjölkfria cupcakes är med en enkel glasyr.
250-350 g florsocker
2-4 msk vatten
Några droppar karamellfärg

Rör samman florsockret och vattnet, tillsätt mer florsocker om konsistensen blir för lös. Det blir enklare och finare att dekorera sina cupcakes om glasyren är tjock. Färga sedan glasyren med några droppar karamellfärg.

Här kommer en annan variant på en god och enkel glasyr.
4 msk flytande honung
ca 200 g florsocker
skal och saft från en citron

Blanda honung och citronsaft och rör ned florsockret. Även här är det viktigt att glasyren blir tjock, så tillsätt bara mer florsocker om det blir för löst.

Jag hoppas att dessa recept kan komma till användning! Jag ska fundera ut fler alternativ så småningom, men nu finns det i alla fall några mjölkfria varianter att testa.

På återseende!

Mjölkfria cupcakes

Nu är jag tillbaka från min semester och jag börjar känna viss abstinens efter att baka lite. Det är dock lite väl varmt i lägenheten just nu och skulle jag sätta på ugnen skulle jag nog bli lika gräddad som mina kakor, så jag avvaktar någon dag till. Eventuellt...

Jag fick en förfrågan häromdagen om hur man kan gå tillväga för att göra mjölkfria cupcakes och framförallt hur man kan göra frosting utan mjölkprodukter och efter att ha suttit och funderat ett tag kom jag fram till några alternativ som jag tror kan funka bra.

När det gäller själva cupcaken går det att byta ut smör och mjölk mot mjölkfria alternativ i de recept jag redan lagt upp, annars kan man använda följande recept som grund:

Mjölkfria cupcakes:
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd ned i äggsmeten.
Tillsätt sedan vattnet. Om man vill kan man smaksätta smeten med skal eller saft från citron/apelsin/lime.
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter.

fredag 2 juli 2010

Italien!

Nä, nu tar jag ett blogguppehåll på en vecka eller så och beger mig till Italien istället! Jag byter ut mina cupcakes mot italiensk glass...När jag kommer hem igen har jag säkerligen bak-abstinens så det lär nog dyka upp en eller annan kaka här i bloggen.

Ciao!