söndag 31 oktober 2010

Sunday sweets


Chokladcupcakes med bilfluff, täckta med sugarpaste och dekorerade med hemmagjorda kristyrblommor


Här kommer några bilder på vad jag har pysslat med ikväll. Jag blev ju tvungen att baka en liten sats med cupcakes för att jag ville testa att dekorera med mina små kristyrblommor. Det blev ju inte så dumt...Jag tycker alltid att det känns extra kul att bjuda på bakverk när allt är hemmagjort.

Av alla olika sorters fluff jag har gjort tycker jag nog ändå att bilfluffet slår det mesta! Både smaken och konsistensen blir kanon! Riktigt gott att ha till just chokladcupcakes och tillsammans med sugarpaste är det himmelskt gott. Det brukar vara lika uppskattat hos både vuxna och barn. Grundreceptet när man gör fluff är 1 dl vispgrädde till 50 gram choklad eller annat godis men när jag gör bilfluff brukar jag ta 3 dl grädde och knappt 100 gram bilar. Annars tycker jag att fluffet blir alldeles för tjockt i konsistensen, men det kanske är en smaksak. Man får nog testa sig fram till vad man själv tycker blir bäst.

Nej, nu är det dags att leta sig fram till snarklådan. Vi ses en annan dag!

Royal Icing



Jag gick förbi en butik förra veckan som sålde överprissatta kristyrblommor i olika färger och former. Egentligen var jag lite sugen på att köpa några, men så tänkte jag att det borde ju inte vara så svårt att göra egna. Det var det inte heller! Av en sats kristyr får man ut hur många blommor som helst. Billigt är det också. Så här ser alltså mina blommor ut. Jag använde tre olika tyllar (spritsmunstycken) och testade mig fram lite. Jag är rätt så nöjd med resultatet, för att vara första gången tycker jag att det gick över förväntan! Dessa blommor tänker jag använda på några cupcakes som jag har bakat. Jag visar bilder senare.

Royal Icing (det låter snyggare än Kristyr)
4 dl florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit

Tillsätt alla ingredienser i en bunke och vispa ordentligt. Kristyren går perfekt att färga med karamellfärg eller pastafärg. Sen är det bara att spritsa. Jag använde bakplåtspapper som underlägg och sedan lät jag blommorna ligga och torka över natten, innan jag lossade dem från papperet.

lördag 30 oktober 2010

Kvällens efterrätt



Godkväll!
Jag tänkte kika in lite snabbt och visa upp vad vi har ätit till efterrätt ikväll. Jag hade inte så mycket ork att stå och greja vid spisen, så det fick bli en snabblagad kladdkaka med mörk choklad. Jag mixade några jordgubbar med lite florsocker och serverade med kladdkakan. Det är alltid gott med bär och choklad! Det blir en sådan bra balans mellan den söta chokladen och den fräscha syrligheten i bären. Jag använde mig av ett nytt recept denna gång. Ganska likt en klassisk kladdkaka, men med smält choklad och sirap i smeten. Kakan blev verkligen god och den blev inte så mastig som vissa kladdkakor kan bli. Här kommer receptet.

Mörk kladdkaka:
100g smör
100g mörk choklad (gärna 70%)
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 krm salt
1 krm bakpulver
2 msk ljus sirap

Smält smöret och chokladen och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll över smörblandningen och äggblandningen. Rör om ordentligt och tillsätt sedan sirapen. Häll smeten i en smord rund form och grädda i 180 grader i ca 18 minuter.

torsdag 28 oktober 2010

After Eight Cupcakes


Nu börjar det närma sig helg, minsann! Jag ska välkomna den med öppna armar! Det känns som att det har varit en ovanligt lång vecka med snö, halka, bränder, trötthet och smärta. Men det tänker jag lämna bakom mig och ta nya friska tag och jag känner att en smarrig cupcake skulle göra susen för själen (och magen). Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en mycket smaskig After Eight Cupcake med fluff som topping! Detta är ett recept utan ägg, så även om man är allergisk kan man njuta av en cupcake eller tre...

After Eight Cupcakes (ca 12 st):
5 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 g smör
2 dl mjölk
12 After Eight

Smält smöret och tillsätt mjölken. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan smör- och mjölkblandningen. Rör om ordentligt. Fyll formarna till 3/4 med smet och tryck sedan ned en After Eight i varje form. Grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter. Låt kakorna svalna.

After Eight-fluff:

3 dl vispgrädde
150 g After Eight

Värm grädden i en kastrull på svag värme (får absolut inte koka!) och tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen har smält helt. Ställ in chokladgrädden i kylen i minst fem timmar, gärna över natten. Sen är det bara att vispa upp grädden tills den blivit tjock och fluffig. Spritsa på fluffet på cupcakesen och dekorera med vad som finns till hands...

måndag 25 oktober 2010

Måndagslyx


Det blev ju ingen efterrätt i lördags! Skandal! Så kan vi ju inte ha det, så därför tog vi lördagsefterrätten ikväll istället. Det gick alldeles utmärkt och det känns som en bra start på veckan. Jag hittade ett recept från Norrmejerier som jag blev sugen på att testa - en paj med krämig hallonfyllning. Jag hade inte så många hallon hemma så jag blandade i lite blåbär också. Det går nog bra med i princip vilka bär som helst. Pajen blev riktigt god! Den blev inte för söt och konsistensen blev perfekt.

Hallonpaj:

150 g mjukt smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 ägg
2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1/2 liter frysta hallon

Blanda smör, socker, mjöl och vaniljsocker till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylen en stund medan fyllningen rörs ihop. Vispa samman ägg, socker, creme fraiche och vaniljsocker. Rör ned bären. Häll fyllningen i pajskalet och grädda längst ner i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Servera med vaniljglass eller lite grädde.

Kom i form

Rätt så missvisande rubrik egentligen. Den enda form man får om man bakar alla recept på denna sida är rund...Nä, så illa är det nog inte. Själv har jag ju varit bak-knarkoman i hela mitt liv och jag är fortfarande rätt så avlång. Man måste få unna sig ibland! Jag tror på balanserad kost och att tillåta sig att äta det man är sugen på! Men nu känner jag att jag halkade in på fel spår. Rubriken syftar ju på mina nya, söta muffinsformar som jag köpte idag. Väldigt fina, men jag tror att dom kommer att se ännu bättre ut när det har flyttat in några cupcakes där. Jag tror att jag har skrivit det förut, men jag gillar verkligen att baka med dessa formar som kommer från KalasForm! Väldigt stabila och de håller formen bra. Dessutom är de fantastiskt snygga att titta på!

lördag 23 oktober 2010

Lemoncurd-frosting

Jag känner mig generös ikväll, så här kommer ytterligare ett inlägg. Ibland så vill man ha något lite fräschare och syrligare som topping på sina cupcakes och då passar denna frosting alldeles perfekt! Den funkar även bra att ha som fyllning i en tårta.

Lemoncurd-frosting:
100g philadelphia
1 dl vispgrädde
4-5 tsk lemoncurd
florsocker efter smak
ev. några droppar gul karamellfärg

Blanda philadelphia och lemoncurd. Vispa grädden fluffig och vänd ned i lemoncurdblandningen. Tillsätt florsocker och smaka av. Vill man förstärka färgen på frostingen så kan man blanda i några droppar gul karamellfärg.

Cream cheese chocolate frosting

Godkväll!
Jag tänkte bara titta in en snabbis och dela med mig av ännu ett recept på en enkel och mycket smaskig frosting! Detta är en gammal goding som alltid går hem. Den har väldigt bra konsistens och är lätt att spritsa på sina cupcakes.

Cream cheese chocolate frosting:
100g philadelphia
25g mjukt smör
2-3 dl florsocker
1-2 tsk vaniljsocker
100g mörk choklad

Smält chokladen och låt svalna lite. Vispa philadelphia och smör ordentligt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och fortsätt vispa. Häll ned den smälta chokladen och blanda noga.

onsdag 20 oktober 2010

Cookie Dough Cupcakes - Recept!


Nu är mina Cookie Dough Cupcakes helt färdiga! Med frosting och allt! Jag rekommenderar verkligen att ni provar detta recept för kakorna är verkligen gudomligt goda. Kanske inget att satsa på om man är i bantningstagen, men för oss övriga är det bara att frossa loss!

Cookie Dough Cupcakes: ca 14 st
100 g mjukt smör
1 dl strösocker eller råsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g hackad choklad

Vispa smör och socker ordentligt. Tillsätt ägget och blanda väl. Häll ned mjöl, bakpulver och salt och rör om och tillsätt sedan den hackade chokladen. Forma degen till små bollar och ställ in i frysen under tiden cupcake-smeten förbereds.

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smält smöret och häll ned mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Häll ned smöret och mjölken och rör om. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned i smeten. Fyll cupcakesformarna till 2/3 med smet och lägg i en kula kakdeg i varje form. Grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

Jag toppade mina cupcakes med en chokladfrosting och två färgglada smarties.

tisdag 19 oktober 2010

Cookie Dough Cupcakes





Nu är mina Cookie Dough Cupcakes bakade och smakade! Jag hade egentligen tänkt att toppa kakorna med någon sorts frosting, men jag hade slut på både smör och philadelphia så jag får ta och fixa det imorgon. Så här ser de i alla fall ut utan frosting. Cupcakesen blev ganska precis så som jag hade tänkt mig - fantastiskt goda! Jag kunde inte motstå att smaka en eller två...Anyway, jag tänker lägga upp fler bilder imorgon när frostingen är på plats, jag ville bara visa några bilder nu på en gång! Receptet lägger jag också ut under morgondagen, det börjar bli lite sent nu. Sängen står och ler förföriskt mot mig och vek som jag är faller jag för det varje kväll...

söndag 17 oktober 2010

Inspirerad av glass

Hej igen!
Jag känner att det börjar bli dags att baka nya cupcakes snart, det var ju ett tag sen sist så nu börjar jag känna mig riktigt sugen. Det är till och med så att jag redan har bestämt vilken sorts cupcakes det ska bli. Jag gick förbi glassdisken på Ica häromdagen och fick syn på Ben & Jerry's Cookie Dough (sjukt god glass, det är en av mina favoriter) och då kände jag att detta måste jag bara prova att göra i cupcakeform! Jag tror att det kan bli knasigt gott! Jag tänkte baka vanliga ljusa cupcakes och lägga ned bitar av kakdeg i smeten. Det borde funka, eller? Vi får se när jag får tid att testa min idé, men jag lovar att lägga ut bilder och recept när provbakningen och provsmakningen är avklarad!

Hallon- och blåbärscheesecake


På lördagar tycker jag att det är obligatoriskt med efterrätt! Denna gång blev det en improviserad cheesecake med blåbär och hallon som topping. När jag skulle förbereda cheesecaken så upptäckte jag att det saknades några ingredienser så jag fick ta vad som fanns hemma. Digestivekex var en av sakerna som var slut, men som tur var hade jag ett halvt paket med lantkakor samt några havreflarn med choklad så det fick duga. Så här i efterhand kan jag säga att det absolut inte gjorde något att digestivekexen var slut. Botten blev verkligen supergod! Sen så hade jag glömt att köpa kesella men det gömde sig en halv burk med creme fraiche i kylskåpet, så den fick agera ersättare. Trots en del förändringar och improvisering blev cheesecaken alldeles perfekt! Creme fraichen gav kakan en lite syrligare ton vilket gjorde att den inte blev så mastig. Här är mitt recept:

Hallon- och blåbärscheesecake:

12 digestivekex (jag använde 10 lantkakor + 3 dubbla havrekakor)
75 g smält smör
200 g philadelphia
1/2 burk lätt creme fraiche
2 äggulor
1 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
saft av 1/2 citron

Garnering:
1 1/2 dl blåbär
1 1/2 dl hallon
Lite florsocker

Krossa kexen och blanda samman med det smälta smöret. Tryck ut massan i en rund form med löstagbar kant. Vispa ihop philadelphia, creme fraiche, äggulor, socker, vaniljsocker och citronsaft så att det blir en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Mixa hallon och blåbär med lite florsocker och bred över cheesecaken när den svalnat.

lördag 16 oktober 2010

Chocolate frosting



Jag kom på att det kanske vore en bra idé att lägga ut receptet på chokladfrostingen jag använde till mina cake pops! Sen kan man ju göra frosting med olika smaker beroende på vilken typ av kaka man vill använda till sina cake pops. Jag kan tänka mig att det kan vara gott att baka en vanlig sockerkaka och blanda med citronfrosting eller så kan man göra en morotskaka och mosa ihop med tillhörande frosting. Det går att variera lite som man vill. Man får helt enkelt testa sig fram!

Chocolate frosting:
100 g philadelphia
2 msk flytande margarin
1 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
1/2 dl kakao

Vispa philadelphia och margarin fluffigt. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt vispa tills det blivit en jämn och slät smet.

Saturday Night Cake Pop






Här kommer några bilder på mina senaste cake pops! Som ni kan se så testade jag att göra lite olika former på kakorna. Det blev några vanliga runda, hjärtan, fjärilar och mini cupcakes. Jag blev inspirerad av Bakerella!

Som jag skrev tidigare så använde jag en färdig kakmix den här gången och det blev minst lika bra som med en hembakad kaka. Istället för att bara blanda i philadelphia så gjorde jag en chokladfrosting som jag vände ned. Det blev riktigt gott, lite extra chokladsmak. En sak som jag har glömt att berätta är att om man vill testa att göra olika figurer och former på sina cake pops så blir det bäst att göra degen på en mjuk kaka. Det blir lättare att forma degen som man vill och det blir inte lika kladdigt som med oreos. En annan grej som jag kan tipsa om är att köpa en bit oasis eller skaffa sig en frigloitbit att sticka ned sina cake pops i. Kakorna står väldigt stadigt och riskerar inte att rasa in i varandra!

onsdag 13 oktober 2010

Kokosdrömmar

Ikväll åkte förklädet fram igen! Denna gång var det småkakor som gällde. Jag bakade kokosdrömmar och mormors mintkakor. Jag tyckte att det var lika bra att göra två sorter när jag ändå höll på. Det blev drygt trettio kakor av varje sort, så det bör i alla fall räcka några dagar...Alltid bra att ha några olika sorter hemma. Jag måste återigen påminna om att jag inte äter upp alla kakor själv. Jag bjuder på kakor till höger och vänster! Jag blir alltid så glad när folk uppskattar mina kakor och cupcakes, den biten är minst lika kul som själva bakningen! Jag tror att jag ska ta med mig en kakburk till jobbet imorgon. Så får det bli!



Så här blev i alla fall kokosdrömmarna. Det blev perfekt att blanda ned kokos i degen och det blev lagom mycket kokossmak på kakorna. Jättegoda! Kokosen i degen gjorde att det killades i händerna på mig så jag stod och småskrattade hela tiden när jag höll på att forma kakorna. Tur att ingen såg mig...Här kommer, som vanligt, ett recept!

Kokosdrömmar:

200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl kokosflingor
2 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl

Mixa smör, socker och vaniljsocker ordentligt. Tillsätt resterande ingredienser och fortsätt att mixa tills degen har gått ihop. Rulla till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader i ca 15-20 minuter. Receptet ger ca 30 kakor.

tisdag 12 oktober 2010

Baktankar...

Jag sitter just nu och funderar på vad jag ska baka den här veckan. En ganska trevlig sysselsättning måste jag säga! Tidigare idag tittade jag i mitt bakskåp (vissa har barskåp, jag har bakskåp...) och hittade groteska mängder kokos! Så det måste jag använda till något gott. Jag har kommit fram till att jag ska prova att baka kokosdrömmar. Kokos är gott och drömmar är gott! Det borde väl funka? Jag har även tänkt baka cake pops igen! De är farligt goda och går åt innan man hinner reagera, så det är bäst att fylla på förrådet med några till! Dessutom är det ju helt fantastiskt kul att fundera ut hur man ska dekorera de små godbitarna. Denna gång tänker jag vara lite lat och använda en färdig kakmix till cake popsen, det borde inte bli just någon skillnad i smak och konsistens. Förhoppningsvis! Så ser i alla fall planen för veckan ut. Vi får se om den håller. Ikväll blir det dock ingen bakning, det är ju viktig fotboll på tv! Jag satsar på att kavla upp ärmar och kavla ut deg imorgon istället! Vi ses då!

söndag 10 oktober 2010

Kladdig chokladkaka



Igårkväll blev jag akut sugen på någonting riktigt chokladigt och kladdigt. Som tur var hade jag hemma rätt ingredienser för att baka min favorit-kladdkaka! Det är en typ av kladdkaka med "inbyggd" fyllning. Kakan är sjukt mastig så den räcker oftast några dagar, vilket är bra för den är minst lika god dagen efter som när den är nybakad. Det som gör kakan så kladdig och rinnig är att den innehåller en stor mängd smält choklad istället för kakao. Så det kan jag verkligen rekommendera - byt ur kakaon i din kladdkaka mot smält choklad, det gör susen! Sen är det jätteviktigt att hålla koll på kakan när den är i ugnen! Om den får vara inne bara någon minut för länge hinner den bli torr och tråkig, man ska ta ut den innan den ser klar ut...kakan ska dallra rätt mycket men kanten ska ha lossnat från formen. Man får testa sig fram helt enkelt.

Kladdig chokladkaka:
200g smör
200g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält smör och choklad i en kastrull. Låt svalna något. Vispa ägg och socker fluffigt. Häll ned chokladen i smeten och blanda ordentligt. Vänd försiktigt ned mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smörad form och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15-18 minuter. Servera med glass eller grädde.

lördag 9 oktober 2010

Hallonbiskvier



Så här blev mina biskvier, små och söta (i dubbel bemärkelse). De blev riktigt goda! Som sagt, hallon och mörk choklad är en svårslagen kombination. Jag bakade helt vanliga biskvier och bytte ut originalfyllningen mot hallonsmörkräm och doppade dem i mörk choklad. Jag älskar den rosa färgen som tittar fram när man tar sig en tugga! Jag är ju rätt svag för rosa saker så dessa små biskvier passar mig perfekt! Egentligen hade jag tänkt tillsätta några droppar röd karamellfärg i smeten till biskvibottnarna, men jag råkade glömma bort att komma ihåg det...Nästa gång ska jag definitivt testa. Jag tror att det kommer bli tjusigt!

Hallonbiskvier:
200 g mandelmassa
1/2 dl strösocker
1 äggvita

Riv mandelmassan fint, tillsätt socker och äggvita och blanda ordentligt. Klicka, eller spritsa ut små runda kakor på en plåt. Stora som en femkrona brukar bli lagom, tycker jag. Grädda kakorna i 175 grader i ca 15 minuter. De ska få lite färg på toppen, men vara lite sega inuti. Låt svalna. Smeta på lite
Hallonsmörkräm
på varje biskvibotten. Smält sedan ca 200 gram mörk choklad och doppa biskvierna försiktigt. Låt överflödig choklad rinna av och lägg kakorna att stelna på ett bakgaller.

fredag 8 oktober 2010

Helgbakning

Så var det helg igen! Inte dumt alls! När det är helg kan det ju hända att man får främmande och får man främmande så måste man ju bjuda på fika. Hur skulle det annars se ut...? Därför tänkte jag ge mig på att baka hallonbiskvier. Jag tror att det kan bli en höjdare faktiskt. Mörk choklad och hallon är ju alltid en vinnande kombination! Jag tänkte bara baka helt vanliga biskvier och byta ut den vanliga smörkrämen mot min hallonvariant. Jag lägger upp bilder och berättar om de blev godkända, lite senare!

tisdag 5 oktober 2010

Kanelfrosting


Nu är mina kanelbulleinspirerade (vilket långt ord) cupcakes färdiga! Det är vanliga choladcupcakes som jag toppade med en choklad- och kanelfrosting och dekorerade med pärlsocker, för att få rätt feeling. En spännande smakkombination blev det. Jag kan verkligen rekommendera den om man gillar kanel! Jag gjorde en vanlig smörkräm som jag smaksatte med kanel och smält choklad. Här kommer receptet!

Kanelfrosting:

100 g mjukt smör
knappt 4 dl florsocker
1 1/2 tsk kanel
50 g mörk choklad

Vispa smör, florsocker och kanel krämigt. Smält chokladen och häll ned i smörkrämen. Vispa ordentligt.

måndag 4 oktober 2010

Sätta lite krydda på tillvaron

Idag efter jobbet åkte jag förbi och handlade lite bakgrejer eftersom någon verkar ha bakat upp allt smör och socker. Man undrar ju vem det kan vara?! Det är ju kanelbullens dag idag tydligen, men jag hinner inte ställa mig och baka några bullar ikväll så istället tänkte jag plocka fram några cupcakes ur frysen och låta mig inspireras lite av kanelbullarna. Jag tror att jag ska göra en chokladfrostig med smak av kanel. Jag tror stenhårt på den idén! Jag väntar med att skriva ut receptet, mest för att jag inte har kommit på hur jag ska göra än...men om det blir gott så lovar jag att dela med mig!

fredag 1 oktober 2010

Oreo cake pops


Färgglada och sjukt goda cake pops!

En närbild på en av godingarna

Ännu en variant

Nu är det äntligen helg och vad passar då bättre än att belöna sig själv med en smarrig cake pop?! Dessa gjorde jag en kväll i veckan och det är inte många kvar nu...det är kul att de är så populära! Jag tror förresten att jag glömde en punkt i mitt cake pop inlägg som jag skrev häromsistens. Jag tänkte berätta att det går alldeles utmärkt att frysa in sina cake pops efter att de är dekorerade och klara. Om man inte ska äta upp dom direkt så är det faktiskt att föredra att frysa in dom istället för att ställa dom i kylskåpet. Om cake popsen står ett längre tag i kylen så riskerar dom att börja "svettas" och chokladöverdraget kan spricka. Rent smakmässigt blir det ingen skillnad, men utseendet kan bli lite annorlunda. Så nu vet ni det också!