onsdag 30 maj 2012

Rabarberpaj

Just nu är rabarber the grej of the day. Dom är ju som allra godast nu i början av säsongen. I helgen när jag var hemma hos mor och far så passade jag på att sno med mig några rabarber, så idag har jag bakat paj. En väldigt enkel och snabb smulpaj. Det behövs inte så avancerade recept när själva råvaran är såpass fräsch och smarrig!


Rabarberpaj:
3 rabarberstjälkar
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
4 tsk strösocker

Skala och skär rabarbern i bitar och blanda med strösocker och vaniljsocker. Smörj en ugnsfast form och täck botten med rabarber. Blanda smör, socker, mjöl och havregryn till en grynig massa och strö över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Servera med vaniljsås.

måndag 28 maj 2012

Morsdagstårta nr 2

Här kommer några bilder på en annan tårta som jag bakade i helgen. Den här tårtan består av ljusa bottnar, fylld med tobleronefluff och rårörda hallon. Den spacklades med grädde och täcktes med SP. Även dekorationerna är tillverkade av SP.



Morsdagstårta

I helgen har jag bakat tårtor till höger och vänster! I lördags bakade jag en liten morsdagstårta till min lilla mormor. Vi tjuvstartade morsdagsfirandet en dag i förväg. Den här tårtan bestod av ljusa bottnar, fylld med rårörda hallon och glasscreme, spacklad med grädde och täckt med SP. Även dekorationerna gjordes i SP.



tisdag 22 maj 2012

Philadelphiabullar

Förra veckan bakade jag philadelphiabullar i långpanna. Bullarna var både lättbakade och goda! Enda problemet med att baka i långpanna är ju mitt skeva ögonmått...så vissa bullar blev något större än andra. Men smaken var det inget fel på och det är ju det som är huvudsaken. Det här receptet hittade jag i senaste numret av Hembakat.



Philadephiabullar: ca 25 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
11-12 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 g philadelphia

Övrigt:
1 ägg
pärlsocker

Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Platta ut degen med mjölade händer i en långpanna klädd i bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 20 min. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Gör 25 gropar i degen och fördela fyllningen. Låt jäsa 15 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 220 grader i ca 15 min. Låt svalna och skär i bitar.

söndag 20 maj 2012

Mini Oreo Cupcakes

Tidigare i veckan bakade jag Oreo Cupcakes i miniformat. Många kakor blev det och dom var väldigt populära. Snart slut! Det finns ju mini-oreos att köpa och dom var perfekta i storlek till dom små formarna jag hade. Jag gjorde en chokladsmet och en cheesecake-smet som jag varvade och i mitten la jag en kaka och sen spritsade jag grädde på toppen.



Mini Oreo Cupcakes: ca 50 st
2 ägg
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
3 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret och tillsätt sedan ägg, mjölk och vatten.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt de blöta ingredienserna.

Cheesecake-smet:
1 paket Philadelphia
1 ägg
1 msk vaniljsocker

Vispa samman alla ingredienser till en jämn smet.

Övrigt:
2 paket Mini-Oreos
Vispgrädde

Fyll botten på formarna med chokladsmet. Toppa med 1 tsk cheesecake-smet och 1 kaka. Täck med chokladsmet. Grädda på 175 grader i ca 10 minuter. Lår svalna, toppa med vispad grädde.

onsdag 16 maj 2012

Kokoskakor

Kokos och havregryn är två av mina absoluta favoriter! Eftersom det förra receptet jag la upp innehöll havregryn så är det inte mer än rätt att det här inlägget får handla om kokos. Det finns få kakor som är enklare att göra än kokoskakor. Helst ska dom ätas så fort dom har svalnat, men i nödfall funkar det att ta fram dom ur frysen och tina upp. Här kommer det recept som jag brukar använda.



Kokoskakor: ca 30 st
50 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
5 1/2 dl kokos
rivet skal av 1 lime
75 g grovhackad mörk choklad

Smält smöret och ta kastrullen från plattan. Blanda ned ägg, socker, kokos och lime och rör om. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör ned chokladen och klicka ut smeten på en plåt. Grädda på 175 grader i ca 10 minuter.

tisdag 15 maj 2012

Blåbärsrutor

Goddagens! Nu var det alldeles för längesen jag bloggade, men ibland har man så mycket annat för sig att man inte riktigt hinner med. Trots bristen på blogginlägg så har vi inte haft nån brist på kakor här hemma. Nu tänkte jag dela med mig av ett recept på riktigt smaskiga blåbärskakor. Blåbär är ju nyttigt, så man får ta mer än en kaka åt gången!



Blåbärsrutor: ca 30 st
9 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver
300 g rumsvarmt smör
3 ägg
300 g blåbär

Topping:
150 g smör
4 1/2 dl havregryn
3 dl rörsocker

Blanda de torra ingredienserna, tillsätt smöret och blanda till en deg. Rör ned äggen. Tryck ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Lägg på blåbären. Smält smöret och blanda med havregryn och rörsocker. Fördela blandningen över kakan. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.