lördag 30 juni 2012

Den randiga tårtan

Goder afton! Nu tänkte jag vara rar och dela med mig av receptet på den smarriga tårtan jag bakade igår. När jag bakade själva tårtbotten så använde jag mig av receptet med lika delar. Världens enklaste recept och resultatet blir alltid bra! Till fyllning nr 2 så använde jag mig av tutti frutti essence, som bl.a finns att köpa från Strössel & Annat. Det blev väldigt gott!


Marabou jordgubb-fluff: Räcker till 1 lager
3 dl vispgrädde
150 g Marabou jordgubb

Värm grädden och chokladen på svag värme under omrörning tills all choklad har smält. Låt stå i kylen i minst 6 timmar och vispa sedan upp till ett fluff.

Vit choklad/Tutti Frutti frosting: Räcker till 1 lager
200 g philadelphia
150 g vit choklad
1 dl florsocker
Några droppar tutti frutti essence

Smält chokladen och låt den svalna något. Vispa sedan ihop choklad och philadelphia. Blanda ned florsockret och tillsätt sedan essence efter eget tycke och smak.

fredag 29 juni 2012

Fredagstårta

Idag är det fredag och det har firats med en liten tårta. Och det var inte så dumt. Jag tycker att det är viktigt att fira saker och ting med tårta! Det spelar ingen roll vad det är, stort eller smått - tårta är gott! Se där, ett litet rim. Anyway, tillbaka till dagens tårta. Den består av ljusa bottnar och är fylld med Marabou jordgubb-fluff och vit choklad/tutti frutti frosting, spacklad med smörkräm och täckt med sugarpaste. Alla dekorationer är också gjorda i sp.

Jag lägger ut recepten imorgon! Nu ska jag lägga mig och läsa i min bok en stund.



måndag 25 juni 2012

Mina jordgubbar har blivit paj!

Jag fortsätter på den inslagna vägen och delar med mig av ännu ett recept som innehåller jordgubbar! Varför bryta en vinnande trend? Idag har jag bakat jordgubbspaj med cheesecakefyllning. Lätt att svänga ihop och väldigt fräsch och somrig.





Jordgubbspaj med cheesecakefyllning:
75 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2-3 msk vatten

Fyllning:
1 burk kesella (250 g)
1 dl Creme Fraiche
2 dl florsocker
skal av 1 citron
1 liter jordgubbar

Blanda samman smör, mjöl, socker och vatten till en deg och tryck ut i en pajform. Nagga botten med en gaffel och grädda sedan pajskalet på 225 grader i ca 10 minuter.

Rör ihop kesella, creme fraiche, florsocker och citronskal till en jämn smet. Skölj och skiva jordgubbarna. Bred ut fyllningen i pajskalet och toppa med jordgubbarna. Grädda på 200 grader i ca 12-15 minuter eller tills fyllningen har stannat. Låt svalna.

söndag 24 juni 2012

Strawberry & chocolate whoopies

Jag bakade världens största whoopies igår! Dom blev ungefär lika stora som mittcirkeln på en fotbollsplan. Och jag som hyllade småkakorna i förra inlägget...Jag känner att jag inte lever som jag lär. Men mina Whoopies smakar väldigt gott i alla fall - jordgubbar och choklad. Det gäller att frossa i svenska jordgubbar när man har chansen!





Chokladwhoopies: ca 10 st
100 g mjukt smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 dl creme fraiche
75 g smält choklad

Jordgubbsfyllning:
200 g philadelphia
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 50 g jordgubbar

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt ägget och blanda ordentligt. Mät upp alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta sedan ned i smeten. Tillsätt creme fraiche och den smälta chokladen. Rulla degen till ca 20 bollar och placera på två plåtar. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.

Blanda philadelphian med florsocker och vaniljsocker. Kör jordgubbarna i en mixer och tillsätt jordgubbspurén i philadelphiablandningen. Blanda försiktigt.

Spritsa eller bred ut lite fyllning på hälften av kakorna och lägg sedan ihop dom två och två.

lördag 23 juni 2012

Moderna hallongrottor

Mer småkakor åt folket! Avancerade cupcakes och tårtor i all ära, men ibland är faktiskt det enkla det allra godaste. En av alla fördelar med småkakor är att man ofta får ut väldigt många kakor av en sats, så det går fort att fylla frysen. En annan bra grej är att man orkar smaka fler sorter eftersom dom är så små och inte så mättande. Bara fördelar alltså! För ett tag sen bakade jag dessa hallongrottor. En klassiker som man aldrig tröttnar på, men för att vara på den säkra sidan så pimpade jag dom med lite riven vit choklad på toppen. Kom ihåg att småkakor blir allra godast om man använder riktigt smör i degen istället för margarin!



Hallongrottor med vit choklad: ca 20 st
125 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
Hallonsylt
Vit choklad

Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Rulla degen till en längd och skär i ca 20 bitar. Rulla till små bollar och gör en fördjupning i varje kaka. Lägg en klick sylt i varje fördjupning och strö sedan över lite vit choklad. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Midsommartårta

Årets midsommartårta blev i form av en rulltårta. Det kanske låter lite småtråkigt, men den är farligt god! Kokos, lemoncurd, grädde och jordgubbar låter väl som en alldeles fantastiskt bra kombination? Pluspoäng för att den går snabbt att svänga ihop också. Jag har gjort den här rulltårtan förut och då haft hallon istället för jordgubbar och det blir också jättebra och jag kan tänka mig att även blåbär borde bli kanon. Man tager vad man haver helt enkelt!







Rulltårta:
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl kokos
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd
3 dl bär

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 5 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och låt svalna.

Vispa grädden hårt och blanda ned lemoncurd. Bred ut fyllningen på kakan och strö över bären. Rulla ihop och låt vila i kylen.

lördag 16 juni 2012

Dagens tårta

Min far är rar och idag har vi haft 60-årskalas för honom. Jag har som vanligt stått för bakandet. Fikandet har vi hjälpts åt med. Jag bakade bl.a den här tårtan. Det är ljusa bottnar som är fyllda med glasscreme och färska jordgubbar och den är täckt och spritsad med grädde. Väldigt somrigt!





måndag 4 juni 2012

Hallonmacarons

Igår bakade jag hallonmacarons. Det började inte helt bra, men det tog sig på slutet och resultatet blev inte så tokigt ändå. Det är ju överlag alltid viktigt att ha rätt mått när man bakar och det är särskilt viktigt när man bakar macarons, så därför använder jag alltid en våg. Jag hade mätt upp mandel och florsocker i en skål när jag kom på att jag ville göra en dubbel sats. Och det är ju normalt sett inte så svårt men när jag hade kommit halvvägs i vägandet av mandeln så dog min hushållsvåg! Inte det bäst valda tillfället att sluta fungera...Så jag fick chansa med måtten. Men som tur var blev det riktigt bra tillslut.

Jag använde mig av det här receptet till själva macaronerna, men jag skippade kardemumman. Som fyllning gjorde jag en hallonsmörkräm som blev fasligt god.


Hallonsmörkräm:
50 g rumsvarmt smör
75 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 äggula
2 msk hallonsylt

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula krämigt. Rör ned hallonsylten.

söndag 3 juni 2012

Helgens favorit

Jag bakar ju ofta och gärna cupcakes och jag har länge varit sugen på att införskaffa en cupcakeställning. Det finns ju så många fina varianter att välja mellan vilket har gjort att jag har velat fram och tillbaka och aldrig lyckats bestämma mig för vilken jag ska köpa. Men i helgen när jag gick en sväng på stan fick jag syn på den här tjusiga ställningen för 169:- på Lagerhaus och den fick helt enkelt följa med hem. Att den var rosa gjorde ju inte beslutet svårare heller. Så nu är det väl bäst att jag tar mig samman och bakar några cupcakes snart så att jag kan inviga min cupcakeställning!


Citronkakor

Idag har jag bakat kakor mest hela dagen, både stora och små och några med socker på! Jag tänkte faktiskt börja med att visa kakorna som har socker på. Det är lättbakade citronkakor som verkligen är alldeles spröda och har en tydlig och fräsch citrussmak. Dessutom blir det kakor så att det räcker till ett helt kompani, så man får skicka in plåtar i ugnen på löpande band. Vill man inte baka ut alla kakor på en gång kan man rulla degen till små bollar och frysa in för att sedan ta fram och grädda när man är fikasugen.



Citronkakor: ca 50 st
250 g rumsvarmt smör
400 g strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
rivet skal och saft från 1 stor citron
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
7 dl vetemjöl

Socker att rulla kakorna i

Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt citronsaft, skal, vaniljsocker och ägg och blanda om. Vispa ned salt, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl och jobba ihop till en deg. Forma degen till bollar och rulla i socker. Lägg på en plåt och grädda på 175 grader i ca 10 minuter.