onsdag 5 december 2012

Chokladbiskvier

Hej! Idag ska det handla om biskvier. Små chokladbiskvier, närmare bestämt. Jag vet inte om ni har märkt det, men jag tycker om att göra ganska små kakor. Då orkar man äta fler!

När jag bakar biskvier använder jag alltid samma grundrecept och så brukar jag variera mellan olika fyllningar, genom att smaksätta smörkrämen på olika sätt. Sylt, choklad och essenser. Ett tips när man ska till att doppa biskvierna i choklad: Använd en liten gaffel och spetsa fast i botten på kakorna och doppa. Då slipper man allt kladd och får jämna och fina biskvier.

Chokladbiskvier: ca 20 st
200 g mandelmassa
1/2 dl strösocker
1 äggvita

Smörkräm:
150 g smör
400 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk grädde
2 msk kakao

200 g mörk choklad

Riv mandelmassan fint och blanda med socker och äggvita. Spritsa ut små kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 175 grader i ca 10-15 min. Låt svalna innan de lossas från papperet.

Vispa smöret mjukt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och grädde under fortsatt vispning. Smaksätt med kakaon. Bred smörkrämen på biskvierna och ställ kallt en stund innan de doppas i chokladen.

tisdag 4 december 2012

Hallongrottor

Det här receptet på hallongrottor har jag snott av Roy Fares. Om ni inte redan har köpt hans fantastiska bakbok så tycker jag att ni ska göra det på en gång, alternativt flirta med tomten och se om det hjälper.


Hallongrottor: ca 20 st
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1/2 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ägg

Hallonsylt att fylla kakorna med

Blanda alla ingredienser utom sylten till en deg. Rulla degen till bollar och gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt. Grädda på 180 grader i ca 12-15 minuter.

Mormors mintkakor

Jag lovade ju att dela med mig av recept på några av kakorna jag bjöd på när jag fyllde år och det tänker jag göra nu. Det har varit fullt upp med annat så jag har inte hunnit med, men nu är det dags! Först ut är mintkakorna, som är en av mina favoritkakor här i världen. Att en kaka som är så lätt att baka och inte innehåller några extravaganta ingredienser kan vara så god!

På bilden nedanför hittar vi följande: Längst bak - brownies med hallon. Fr.v Hallongrottor, vaniljkransar, mormors mintkakor och chokladbiskvier.


Mormors mintkakor: ca 60 st
1 dl florsocker
200 g smör
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Garnering:
100 g mörk choklad
3-4 droppar pepparmintolja

Blanda florsocker, smör, och båda mjölsorterna till en deg. Rulla till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av varje kaka. Grädda på 175 grader i ca 10 minuter. Låt svalna.

Smält chokladen och blanda i oljan. Fyll varje kaka med mintchoklad och låt stelna.

söndag 2 december 2012

Advent

Hej! Idag är det ju första advent och fort gick det, tycker jag. Men jag har i alla fall hunnit baka ett gäng saffransbullar, så nu är jag redo för julen! Receptet på mina all time favourite saffransbullar hittar ni här.
Jag ser verkligen framemot årets julbak. Jag har så många idéer på kakor och julgodis, men problemet är ju att man måste äta upp det också...Jag får väl ställa till med ett hejdundrande julfika och hoppas på att det finns några vänliga själar som ställer upp och hjälper mig.