söndag 29 september 2013

Choklad- och apelsintårta

Hej hej!
Nu är jag här och härjar igen. Idag bakade jag en helt fantastiskt god tårta som jag känner att jag måste dela med mig receptet på. Det är en ljuvlig tårta med mycket chokladsmak och därmed ett måste för oss chokladälskare. Den är inte särskilt svår att göra, men det tar lite tid eftersom chokladtryffeln behöver stå och gotta till sig över natten. När jag gjorde tryffeln använde jag mig av Valrhona 64% och det blev perfekt chokladsmak på den. Receptet kommer från Roy Fares bok Sweet.


Choklad- och apelsintårta:
Tårtbotten

50 g smör
3 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
Rivet skal av 1 apelsin

Sätt ugnen på 150 grader och smörj en form på ca 20 cm i diameter.
Smält smöret och blanda mjöl, bakpulver och kakao i en bunke. Vispa ägg och socker fluffigt i en annan bunke. Blanda ned de torra ingredienserna, lite i taget, tillsammans med mjölken och apelsinskalet. Tillsätt smöret och blanda.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40-45 min. Låt svalna.

Apelsinchokladfrosting

300 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
rivet skal av 1 apelsin
2 dl färskpressad apelsinsaft
2 msk honung
100 g rumsvarmt osaltat smör
300 g philadelphia

Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde, skal, saft och honung. Ställ åt sidan och låt stå några minuter. Sila av apelsinskalet och koka upp igen. Häll blandningen över chokladen, klicka i smöret och blanda till en slät tryffel.
Täck bunken med plast och låt stå att stelna i rumstemperatur över natten. Vispa sedan i philadelphian, lite i taget.

Dela kakan i tre delar och fördela 1/3 av chokladtryffeln ovanpå det understa lagret. Lägg på nästa botten och gör samma sak. Lägg på den sista botten och spritsa ut tryffeln. Garnera gärna med apelsin ovanpå och med chokladplattor runtom.